Självklart ska alla älska måndagar. Ont i magen är inte okej. Om du eller någon i ditt team har ständig söndagsblues, här är lite tankar och förslag på vad det beror på och vad ni kan göra åt det.
Kom ihåg att söndagsångest också kan vara ett vemod för att den fantastiska helgen eller semestern är över. I så fall är det bara att gratulera!
Vad är söndagsångest?
Sammantaget kan man säga att söndagsångest är en diffus oro och nedstämdhet som har olika orsaker.
Hur vanligt är söndagsångest?
Enligt mätningar är det mycket vanligt. Drygt hälften av alla känner söndagsångest då och då eller alltid.
Vad är orsaken till söndagsångest?
Här är några vanliga skäl till söndagsångest:
- Du har höga krav på sig själv.
- Du är uttråkad på jobbet.
- Du har för lite att göra.
- Bristande struktur, otydliga mål och roller på arbetsplatsen.
- Du känner oro inför stora kommande uppgifter.
- Negativ miljö eller dålig stämning.
- Du har svårt att säga nej till andra.
- Du ogillar arbetsuppgifterna, en kollega eller en chef.
- Du har orimligt hög arbetsbelastning.
- Det händer alldeles för mycket både privat och jobbet.
- Och en massa andra personliga orsaker.
Hur mycket söndagsångest är det okej att ha?
Om söndagsångesten pågår i månader, förstör helgerna och du vill sjukskriva dig på måndagar så är det dags att agera. Du har möjlighet att påverka en hel del själv. Behandla sig själv väl. Det är ju självklart att det ska vara kul att gå till jobbet!
Hur blir jag av med min söndagsångest?
Hur du vänder din söndagsångest beror på orsaken. Kom ihåg att det alltid finns en lösning, det gäller bara att hitta den.
Är det själva jobbet, är det du i förhållande till något/någon på jobbet eller är det bara du? Var behöver du åstadkomma din förändring, hur och tillsammans med vilka?
Ofta kan vi påverka mer än vi tror om vi ändrar vårt eget förhållningssätt till olika saker. Men det kräver att du utmanar dig. Kanske kan du våga vara lite mer “jobbig” och krävande, vara ärlig både mot dig själv och andra eller ha lite bättre tålamod?
Tips! Gå alltid till jobbet
En del som har söndagsångest undviker jobbet och sjukskriver sig istället. Men det kommer bara att öka söndagsbluesen ännu mer. Gå alltid till jobbet även om det känns tungt. Då är du iallafall där. Enda gången du inte ska gå är om du saknar arbetsförmåga och behöver sjukskriva dig på riktigt.
När du faktiskt vill byta jobb
Om du landar i att byta jobb – börja fundera på vad som verkar kul. Börja se dig om hos andra arbetsgivare, luncha med människor, nätverka. Använd dina kontakter. Behöver du plugga något? Kanske ska du starta eget på deltid?
Om prestationsångest
Ibland handlar söndagsångesten om hur vi förhåller oss till jobbet. Många mår dåligt för att de ser ett berg av arbetsuppgifter kommande månader. De förväntar sig jättemycket jobb och känner stor osäkerhet. Men sedan klarar de ofta av sina arbetsuppgifter galant, ändå. Varje gång.
De har haft en katastroftanke och en sådan ska man inte tro på. Tankar är just bara tankar, och många av dem kan vi styra mer än vi tror.
Det kan hjälpa att skriva ner alla jobbtankar när känslan kommer. Resonera lite klokt med dig själv. Planera för framgång och prioritera. Identifiera osäkerhetsfaktorer. Klargör vad som är ett okej resultat och vad som är guldmedalj.
Få bättre struktur
På de flesta arbetsplatser behövs ordning och reda, rutiner, mål och roller. De ska vara tydliga. Om ni behöver samarbeta bättre så testa Teamr, en vetenskapligt beprövad metod som hjälper grupper att bli riktiga team.
Hygiennivå: Följer arbetsgivaren lagen?
Är du trygg på jobbet, fysiskt och mentalt? Får du jobba alldeles för mycket, riskerar du att bli skadad, får du lagstadgad semester? Blir du trakasserad, mobbad?
Arbetsgivare är skyldiga att se till att medarbetarna känner sig trygga. Lagar, skyddsombud och fackförbund finns av en anledning. Om det inte står rätt till – informera dig och agera, acceptera inte.
Säger du alltid ja till alla andra?
Är du väldigt lyhörd och tillmötesgående? Bli medveten om att du är det och låt dig inte utnyttjas av andra. Även du har gränser! Du är bara inte bekväm med att uttala dem högt och gillar sannolikt inte konflikter.
Är arbetsbelastningen orimlig?
Det är svårt att säga nej när chefen inte rekryterar tillräckligt och verksamheten rasar om inte du rycker in igen. Inse vad som är ditt ansvar och chefens. Om allt inte kommer att bli gjort med nuvarande bemanning är bara frågan – hur ska ni prioritera? Gör ett eget förslag! Prioritera och planera i detalj om det behövs. Var nöjd och gör ditt jobb, inte två andra personers också.
Hitta ett forum för samtal med arbetsgivaren om långsiktiga prioriteringar, bemanning och servicenivå. Hur ser planen ut framåt? Vad kan du förvänta dig?
Om du är din egen arbetsgivare, gör en sak i taget och sätt rimliga mål. Ta hjälp av en person som utmanar dig på rätt sätt så att du sätter en struktur och får ett hållbart företagande.
Förväntningar inifrån eller utifrån
Hur ser andras förväntningar ut på dig, ditt team, ditt företag, din organisation eller din avdelning? Är det en korrekt och rimlig förväntan? Styr upp förväntningarna med tydlig kommunikation, slå fast en servicenivå och skapa effektiva processer. Det spelar egentligen ingen roll om du jobbar i ett kök, på verkstaden eller på en myndighet.
Är det en fråga om kompetens?
Är du ny på jobbet eller har fått nya arbetsuppgifter som är komplicerade? Då är det naturligt att ha lite jobbångest. Gå all in, ta hjälp och fråga, fråga, fråga. Peppa dig själv ordentligt och skippa prestigen! Ta anteckningar så att kollegan slipper upprepa sig, be om en lathund, läs strategidokument.
Gör det roligare att gå till jobbet!
Det finns en metod som hjälper er att förbättra samarbetet i teamet, ha roligare och få mer gjort! Den heter Teamr! Läs mer om det här.
Så säger kunderna om Teamr
Poolia blev mer effektiva
Storbolaget byggde bra team
Telia supernöjda med teambuilding online